Битките, които е водил Захари Стоянов със своето перо.

 

 

Здравейте, приятели!

Публикувам отново от т.5 на Съчиненията на Захари Стоянов, поредица, която стартира сравнително скоро. В тези книги има неиздавани досега статии на автора, в които той блестящо е доказал  себе си като изключително талантлив публицист, чието остро перо може днес да послужи като пример на много наши журналисти.

Ето една статия от в. „Независимост“, бр.14, 1886г. Колко години са минали оттогава, почти 130, и същите хора, със същото мислене, манталитет, със съвсем същото русофилство, си ги имаме и днес. Тъжно, но факт!

Публикувам откъси от статията, тъй като тя е голяма, насочена е срещу редактори и журналисти, чиито имена публицистът съвсем открито изявява, определено се е искало смелост, за да пишеш по този начин:

Така ще да ви наричаме, братя, всички вас, които стоите около вестниците:“Средец“, „Съединение“, „Правда“. Право да си кажа, че когато човек чете вашите вестници, писани уж от българи, на бълг. език, за доброто на българския  народ издавани, неволно стига до заключението, че вие сте адвокати на Гирс, Зиновиев, Катков.

Русия, Русия е наш цар, наш покровител, наша освободителка, нашата майка, нашето бъдеще…“ – викате вие, та си дерете гърлото. Ами где е България, бе, господа? Не сте ли вие нейни синове, бе, божии хора? Защо не погледнете към вашата си бащина черга, ами сте се надули като гайди? Дявол да ви вземе! Че тъпегьоз хора сме имали! Че развалени, гнили синове е родила България!

Хората им казват всеки ден:“ще ви изядем, ще ви унищожим, ако си позволите да си помислите даже, че можете да живеете свободен живот“, доказаха им с факти и с груба сила…

Те се повлякли на колене и викат ли, викат: „Сполай ти, покровителко, ние сме глупци, че поискахме съединение, ние сме ти деца, ние сме послушни, само 5-6 нехраниайковци сториха това. Ние сме божи кравици и слушаме заповеди.“…

Ех, че тъпанари, сте вие, не ви е срам от дипломите, от цилиндрите и очилата, та се отричате от народа си, от минало, бъдеще и история и от всичко, което отличава един народ от робска тълпа! Вие си въобразявате, че като дойде Русия, ще разтвори ръце и ще ви извика:“Заповядайте, молодци!“ Хайде ти, такъв и такъв, ти Балабанов – прокурор, ти Кисимов -инспектор на митниците…

Много ще плачете вие тогава за минали времена, но да предположим, че вие се наредите. Вашите деца и внуци обаче ще ви  кълнат, ще замерят с камъни своите изменници-бащи, които за пуста власт са продали своето Отечество! Именно за власт, защото на вас Русия ви е нужна, за да ви сложи на власт.Ако сте достойни хора, защо не спечелите тая власт като хората, заслужете доверието на народа си!