Времето на повсевместните митинги и протести у нас срещу окупационната политика на официална Русия, или най-българското време

Стефан Стамболов и новейшата ни история - Димитър Маринов

Интересно заглавие – звучи почти невероятно – знам, но самата аз останах изненадана, когато разбрах за тези факти.

Повечето от нас сме чували, а други не, за Димитър Маринов, който е български учен – етнограф, изследовател на нашето минало, писател, бил е директор на Народната библиотека, на Етнографския музей, също така и изключително ревностен и последователен противник на руските окупаторски намерения, изобличавал е своеволията на руските офицери след Освобождението. В блога има и други публикации за тази личност.

Използваните материали в настоящата статия са част от неговата книга: „Стефан Стамболов и новейшата ни история“, която не само че представлява много полезен и интересен документален материал за Стамболов, но дава и един точен анализ на социалната и политическа атмосфера в страната ни след 1877-78 година – личности, събития, имена, факти.

Много сме чели и слушали преди, чуваме за това и днес – за сляпото „идиотско“, (както го нарича старозагорският владика М. Кусев) русофилство на българина, което като че ли е част от генетичните заложби в нас като народ – малоценностите, робският манталитет, лакейниченето, русофилството.

Е,  описаните в тази книга материали ни дават една съвършено различна картина.

Когато Стамболов става регент и застава начело на българската държава, в София пристига извънреден царски пратеник генерал-майор фон Каулбарс, който по собствените му думи, идвал „да изкаже на българския народ волята на Русия“. Няколкото изиквания, които Каулбарс поставя пред Стамболов и които показват на практика истинските намерения на „освободителката“ ни, са категорично отхвърлени.

Нещо повече, на 21 септември, в центъра на София , се събира многолюден митинг, като множеството, според описанието на Д. Маринов, било една четвърт от населението на тогавашна София. Хората открито скандират срещу руските намерения, освирквайки Каулбарс и преследвайки го с думите: „Не искаме да те слушаме, иди си, откъдето си дошъл!“

Руският императорски пратеник си тръгва: „унизен, оскандален…, изпратен от множеството с много насмешки и подигравки“ – продължава Димитър Маринов.

Това се повтаря в още редица градове в България, където  тогавашните ни политици – русофили решават да заведат генерала. Кнежа, Плевен, Видин, Русе, Свищов и др.  – навсякъде намеренията на Каулбарс и русофилите ( да обърнат народа отново към Русия и  срещу Стамболов), претърпяват пълен провал.

Накрая Димитър Маринов свидетелства, че този руски пратеник се обръща към своите български фенове (Драган Цанков и хората около него) с думите:

„Това ли е българския народ – признателният, покорният, послушният и верният на руския цар?“

„Това са само една шайка от хора, това не е народът“ му отговаря Др. Цанков!

„Е, как може да се съберат толкова много хиляди шайкаджии? –  е логичният въпрос на Каулбарс !

Мисията му се превръща в истинско мъчение за него самия, в други  градове  той отново е посрещан от множества, които скандират:

“Долу предателите! Долу рубладжиите! Да живее независима България!

Тъй като виковете „Долу“ – по адрес на генерала и нашите тогавашни рубладжии не преставали, Каулбарс се обръща към хората около себе си с думите: „Моля ви, избавете ме от тия тълпи!“

Е, скъпи приятели, мисля, че  точно сега е времето да си припомним именно тия викове и да ги издигнем отново във всички сфери и измерения на  бг – пространството: политика, наука, образование, спорт…

Като нация, май отдавна сме забравили за тях, а един масов процент от нас не знаем нищо от описаните факти – дълбоко в нашите корени, в  генетично ни  наследство е заложен този копнеж за независимост, онова свободолюбие и чувство за собствено достойнство, които според изследователя Д. Маринов, са част от здравата народна душа.

Но с всичко това „политиканите, мародерите, русофилите, предателите, присадени в нашия духовен живот“ , нямат нищо общо.

Някога ще се родят писатели, поети, хора, които ще напишат истината за времето на Стамболов – един силен лидер, който съумява да създаде цяла епоха в  нашата история!

„Тогава – продължава изследователят – ще се разпръсне партизанската тъмнина и мъгла от страната ни; злобата ще млъкне и младото, растящо днес поколение, идеално и чисто, ще черпи от тая епоха назидание, сила, енергия, вдъхновение и полет!“