ГОРЧИВИ СВИТЪЦИ „Очите на Господ“

download

Здравейте, приятели!

Обмислях тия дни да напиша материал за Стоил Фиджеков, знаменосецът в четата на Бенковски, и да пусна тук части от неговите спомени, но ето какво фокусира вниманието ми днес отново…, въпреки че статията е от преди години, публикувана е във в. „Истина“.

Повечето от нас сме чували за пещерата, наречена „Проходна“, или както хората я наричат „Очите на Господ“. Когато потърси човек информация за тая пещера, ето какво излиза:

Проходна е една от най-известните и леснодостъпни пещери в България. Намира се на 2км от с. Карлуково и на 112км от София. Пещерата представлява естествен скален мост с дължина 262м. Има 2 входа – голям и малък. От малкия вход с височина около 35м тръгва пътечка, която преминава през цялата пещера и излиза през големия вход (най-големия пещерен свод в България – 45м).

Пещерата е наистина интересна природна забележителност, хората ходят там, снимат се, четат материали за нея, гледат предавания…

Онова, което обаче няма да откриете в интернет, нито в туристически указатели, или пък в телевизионни предавания,може да прочетете във в. Истина, разказът е на Парашкева Кузманова Иванова-Струпчанска. Тя предава спомените на хора от с. Карлуково, които във времето след 09.09.1944г. са били свидетели, виждали са как са изхвърляни живи хора и трупове в тази пещера, хората са убивани от комунистите и хвърляни там. Ето част от тия разкази:

На два километра от селото (Карлуково) е пещерата ‚проходна“ или „Очите“, с два големи отвора отгоре като очи, Местните хора им казват Комините. Дъното е на 40 метра. И тук са върляни живи хора. Сутрин овчарите минават пред пещерата и виждат трупове и новината тръгва из селото….

Разчу се една сутрин, че овчар минал през ‚Очите“ и видял грамада убити хора. Отиваме 5-6 овчарчета и виждаме пет човека нахвърляни един върху друг, кръстосани, най-отгоре един гимназист. Тогава гимназистите носеха униформи, а мъжете бяха с костюми и вратовръзки, явно учени хора.

Когато от селото отиват там, откриват тези трупове:

Ходих пред пещерата да видя убитите. Тия не са прости хора…

Убивани са интелигентните, умните, образованите хора, за да остане масата, която е податлива на контрол.

Очите…Очите на Господ!

Колко символично! Понеже тези престъпления, убийствата на хиляди хора от нашата интелигенция без съд и присъда, или пък чрез този фарс, наречен „Народен съд“, всичко това е ставало именно пред Неговите очи…

Замисляла съм се докога…докога ще търпи Той…

Докога, докога ние ще търпим…

 

Библиография

1.https://opoznai.bg/view/peshtera-prohodna

2.Вестник ‚Истина“.

Previous Post