Иван Вазов и социализмът

Илюстрацията, която съм използвала, много добре подчертава една мисъл на Вазов за социализма, която е от романа му „Нова земя“:

„Сега у гимназистите е на мода СОЦИАЛИЗМЪТ, както у жените – турнюрът – еднакво неуместни и БЕЗОБРАЗНИ у нас”

 (Стърчащата отзад част на роклята се нарича „турнюр“,  вид малка възглавничка, предназначена да повдига полата отзад).

Колко точна аналогия само 🙂

Романът на ВАЗОВ – „НОВА ЗЕМЯ“ – при самото му излизане е напълно отречен от критиката. По-късно, по времето на комунизма, ни беше втълпявано, че този роман е  една от най-несполучливите (калпави) творби на Вазов. Относно тази книга авторът е бил обвиняван от социалистическата критика в „демонстративно подчертано негативно отношение към социализма“. Виж ти, какви нещица относно СОЦИАЛИЗМА и СОЦИАЛИСТИТЕ намираме вътре в това иначе „калпаво“ произведение:

„…мечтайте, бълнувайте, това е всe по-добро, отколкото да се храните със социалистическо учение. Тая храна ще ви отрови умовете, ще ви изсуши сърцата, вий ще станете може би добри резоньори и изкусни пропагандисти на утопии, но ще престанете да бъдете млади хора, ще престанете да вярвате в човека и в живота…

Да, Борисе, по-добре бъдете поети: поетизирайте колко щете – вий от това ще изгубите само време, ако не спечелите нищо – катерете се по кулите и планините, както сега правите с негова милост, живейте в надземните области, пишете даже лоши стихове – но БЯГАЙТЕ от тая отрова – социализма…“

Вие ще изкилите умовете на младежта, както вас други изкилиха…

Вие няма да идете да орете и копаете, нито ще хванете занаят – защото живият труд ви е мъчен и не прилича на заучена гладка фраза. Как ще живеете? Вий трябва да живеете пак за сметка на някой чужди труд, на някой чужди пот, без да давате в замяна своите.“

А ето и откъси от „Под игото“

 “Ние виждаме само един враг – турците, и против тях възставаме. Колкото до принципите на социализма, с които ни гощавате, те не са за нашия стомах, българският здрав смисъл ги отхвърля и те нито сега, нито кога да е могат да намерят почва в България.”

( Реплика на Бойчо Огнянов)

За жалост, много голям идеалист се оказа този Вазов герой. Не само че намериха почва у нас тези идеи, но и пуснаха доста дълбоки корени.

Колко бяхме излъгани само през всичките години комунизъм,  нали?

Нека да кажем и напишем ИСТИНАТА за тези наши писатели, поети, национални герои в прав текст, понеже лично на мен ми омръзна да живея в лъжи, или с половинчатата истина!

Кой е Вазов всъщност?

Е, със сигурност не е бил социалист, щом е казал и написал подобни редове. Ето и това:

„Ние виждаме рояк проповедници и социални буривестници, които… развиват теориите на СОЦИАЛИЗМА…,  реформаторстват, пишат Господ с малко «г», садят велики принципи, сеят грандиозни идеи. Господа, сейте гори!

По ще бъдете полезни на България…“

„Аз поддържам, че това явление (социализмът) е УРОДЛИВО, то е отрова за душите и умовете на нашата учаща се младеж. И ако бъде по- трайна, а не само една преходна мода — то това ще бъде истинска беда.”

Колко прав се оказа той….