Мъдрости на повече от 120 години или из древните списания….

 

Преди месеци ми попаднаха няколко заглавия на вестници и списания, издавани у нас през 1892-93г. и след това. Реших да споделя интересни мисли от едно списание „Християнски свят“, което е излизало в България от 1892г. до 1937.

В списанието съществуват няколко постоянни рубрики: „Наука и техника“; ‘За младите“ и др., в които са публикувани статии от научно-полулярен характер – за животните, за планетата ни, открития;  има и секция със съвети за дома. съществуват и редовни публикации – във всеки брой по една статия за биографията и делото на известни личности, променили световната история – астрономи, учени, държавници, велики генерали, откриватели….

Ето някои интересни, забавни, но същевременно и много мъдри редове. Лично за мен е така ценно, и респектиращо, да се сблъскам с философията и прагматичното мислене  на нашите прадеди. С техните вълнения, радости и свежи остроумия, с мъдростта им, която крие в себе си толкова чар и живот. Изключително е актуална и днес. Ето едни напълно уместни (за нашето време) и практични съвети:

  Как да живеем един век?

Живей колкото се може повече навън! Не оставяй да мине и един ден, без да си бил 3-4 часа навън.

Дръж всичките си умствени и телесни сили заети в работа! Избягвай пресилване от всякакъв вид – ядене, пиене или друго нещо.Бъди уверен в това, което правиш!

Никога не се отчайвай! Бъди весел, не давай място на гнева и не оставяй днешната работа, днешните мъчнотии, за утре!

А това са редове от публикация, свързана с един конкурс, обявен в лондонски вестник – за най-точното определение на думата „дом“:

Един лондонски вестник предложил награда за най-добро определение на думата „дом“. Изпратили му 5000 отговора, ето някои от тях:

Домът е мястото, където целият външен свят е изключен за теб, а светът отвътре е заключен в любов!

Домът е най-спокойното, най-доброто, най-милото място в целия свят. Това е сцената на най-чистите ти радости и най-дълбоките скърби!

Домът е мястото, където най-добре си прекарваш, но и най-много роптаеш!

Много обичано от народа място, но и място на парадоксите – където жената работи в отсъствието на мъжа, а мъжът си почива в присъствието на жената.

Ето и размисли по един толкова актуален за нас въпрос – късметът, явно и нашите прадеди ги е занимавало това:

Късметът и Трудът (трудолюбието)

Късметът се надява на случайности, трудолюбието на характер!

Късметът очаква нещо да се случи, трудът с остър и проницателен ум създава нещо ново! Късметът лежи в леглото и очаква пощальонът да му донесе известие за някакво наследство, а трудолюбието става сутрин рано и отива на работа. Късметът крачи надолу към сиромашия, а трудолюбието върви нагоре – към независимост!

Недейте отдава несполуките си на лошия късмет, ще ви кажа къде е проблемът – вие просто сте мързеливи! 🙂