Бисери от страниците на вестник „Родолюбец“. Илия Йовчев.

Biser_mida

Здравейте, приятели,

Съвсем скоро си мислех за това как нашата история, миналото ни, са пълни с толкова много неразкрити и непрочетени – събития, случки, личности. За тях познатите ни книги и библиотеките упорито мълчат. Когато попаднеш по следите на някой от тези  бисери, усещането е, като че отваряш вратите на скрита съкровищница. Врати, за които хората са  забравили.

 Горе – долу така се чувствах днес, докато прелиствах страниците на вестник „Родолюбец“ (1888 – 1889г.)

Трябва да минем през шлаката и гнилите останки от измислени истини и полуистини, или открити лъжи за нашето минало, да  изровим истината за нашите корени, за нашата история оттам и  да я оставим да ни  срещне и промени. След това да я предадем на поколенията след нас.

Да предадем това, което сме открили.

Съдбата на Илия Йовчев е пример за това как всеки, който реши да превърне живота си във фактор на позитивна промяна, всеки, който иска да повлияе и трансформира града и страната си, неизбежно се сблъсква със съпротива. 

Вестник „Родолюбец“ със своите остри и смели статии (по отношение на правителството и делата на някои наши министри тогава) е бил наистина голямо предизвикателство за времето си, а според мен и сега. Естествено, той засяга и един доста актуален (напоследък в този блог) въпрос – взаимоотношенията ни с Русия 🙂 Само че за това, може би, друг път.

Ето някои от акцентите на Йовчев от страниците на вестника : политика, новини – какво става в света около нас, като в почти всеки брой авторът запознава читателите с онова, което се случва в Англия,  с принципите, на които е изградено политическото устройство и икономиката в САЩ, обстановката в Италия и т.н. Присъстват статии, като рубрики, отново във всеки брой за любовта и брака, за семейството,  за възпитанието на децата, за икономика и търговия, съвети към търговци и занаятчии относно изграждането на проспериращ бизнес. Има отделна статия, която засяга принципни въпроси относно отглеждането и възпитанието на момичета. Поместени са и рубрики за образованието. Според Илия Йовчев: „Напредъкът в образованието е пряко обвързан със свободата и демократичните принципи.“ 

А относно протестанството авторът пише, че „За да бъде постигнат напредък на протестанството в България, трябва да има коренна промяна, като протестанството трябва да въведе под съвсем практични начала действията си и да влезе усърдно в практичния живот на хората. Целта не е да се произвеждат свръхдуховни фанатици, а да вземем библейските принципи: „обичайте се един друг’, „Който не работи, той и да не яде.“, ‘Който не обича брата си , когото вижда, как ще обича Бог, когото не вижда“ и да ги употребим за подобрение на социалното положение на хората.“

(в.“Родолюбец“ 1888г.)

Следва: Илия Йовчев за брака и семейството…..