Захари Стоянов: „Средство да имаш врагове“, откъси:

„С руското правителство е невъзможно помирение…Едно искат – те да управляват България, а не ние… Какво остава на нас, българите? Едно от двете: или ще се управляваме сами, или пък ще се хвърлим в ръцете на чужди хора, ще се откажем от своето човешко и българско съществуване. Ще приеме ли българският народ да се самоубие и да сложи на шията си по-тежък синджир, отколкото бе първият (турският)?

А на нашите предатели (от в.“Светлина“ и в. „Съединение“), които ни плашат с руски бесилки, ще кажем, че ние пък имаме български колове за ония помии, които гризат чужди комат….

Подло и гнусно е да поддържаш и викаш чужд владетел.“

„Бедни българи, смирени главици! Тях ги дигат на вили и на мотовили, търсят как да ги удавят в една лъжица вода вестници като: „Новое время“, „Московские ведомости“, „Киевлянин“ и т.н. Кореспонденти като: Кочетов, Родионов, Шатохин и др. псуват гологлави и народната ни гордост, историята ни, юначествата ни, княз и всичко. Лъжат и шпионстват от българската земя, а никой нищо не им прави, нито един се не наема поне да плюе в техните лица, нещо, което навсякъде и винаги биха направили с безсъвестните клеветници! Не! Ходят си те по земята ни и си живеят спокойно ….“

(ЗАХАРИ СТОЯНОВ, „Средство да имаш врагове“, публицистика, 1886г.)